Annonce

Annonce

Svar: Sovs til baby på 6 mdr


29. oktober 2017

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Carina

Tak for dit brev og fine spørgsmål :)

Der kom i 2015 nye retningslinjer for mad til små børn og noget af det nye var, at børn under 1 år ikke længere må få komælk. Dette skyldes, at et højt protein-indtag hos de mindste børn kan medføre overvægt senere hen, og en væsentlig del af proteinindtaget kommer fra mælk, som barnet drikker. Det anbefales, at børn under 1 år tilbydes modermælk eller modermælksrstatning, hvor indholdet af protein er betydeligt lavere end i komælk.

Det er korrekt, at vi i Danmark prioriterer højt, at børns mad tager udgangspunkt i familiemaden, så vi alle spiser det samme. Derfor må din dreng, når han er 9 måneder gammel, få en lille smule komælk i maden f.eks. som sovs. Men han bør ikke tilbydes komælk som drikkemælk af en kop. Han kan fra 9 måneders alderen også tilbydes en lille smule surmælksprodukt som f.eks. neutral sødmælks yoghurt, men det er stadig meget små mængder. Fra 9-12 måneder kan gives max 1/2 dl. komælk stigende til 1 dl. ved 1 års alderen.

Ymer, skyr, fromaige frais og lignende må først gives fra 2 år...

Så.... Nej, det vil ikke være anbefalet, at du giver din dreng sovs lavet med komælk/fløde, når han er 6 måneder gammel. Du kan dog sagtens lave forskellige slags grøntsagssovs uden brug af mælk, eller hvor du i hans portion tilsætter lidt mme.

Derudover skal du medtænke, at du på f.eks. grød kan variere smagen ved at bruge forskellige typer frugtmos som topping - grød smager og ser vidt forskelligt ud alt efter om du bruger sveskemos, æblemos, abrikosmos eller jordbærmos på toppen.

Du kan også med fordel variere imellem forskelliger slags grøntsager. Fra 6 måneders alderen må han få stort set alle slags: Gulerod, squash, blomkål, broccoli, pastinak, persillerod, løg, jordskokker, kålrabi, hvidkål, peberfrugt, skorzonerrødder, spidskål, rosenkål, savoykål, ærter, majs, grønne bønner, grønkål, porrer, tomater (uden skræl), agurk, avokado osv.

Selleri, spinat, ...


Annonce

... rødbede og fennikel indeholder nitrat. Han må meget gerne få det fra 6 måneders alderen, men ikke i større mængder. Generelt er rodfrugter dog en rigtig god idé - de har en naturlig sødme og mange børn kan rigtig godt lide rodfrugtsmos.

Derudover vil han i 6 måneders alderen også skulle begynde med kød eller fisk i sin grøntsagsmos, og det vil også være med til at give ham nye smagsoplevelser. Det skal koges eller laves i ovnen. Den smag vi f.eks. kalder for Umami får vi blandt andet fra kød. Du kan give ham kogt kød af kylling, kalkun, svin, kalv, lam, and, okse osv. og du kan give ham fede fisk som laks, sild og makrel. De mere magre fisk er skrubbe, rødspætte, sej og torsk, og det må han også meget gerne få. Han må dog ikke få f.eks. tun.

Du skal tænke på, at når man er vant til at spise mælk, så er der rigtig meget nyt at forholde sig til når man pludselig skal spise grød og grøntsagsmos, frugt osv. Madder måske vil virke kedeligt for dig, kan sagtens give din dreng masser af smagsoplevelser, ligesom han også skal forholde sig til, hvordan det ser ud, hvordan det føles i munden, temperaturen, konsistensen osv. Der er rigtig mange faktorer, som spiller ind på hans spiselyst og parathed til at spise :)


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Jeg mener, at din dreng er født for tidligt, og det skal I naturligvis også tage hensyn til. Det er ofte en god idé at starte på det tidspunkt, som ligger mellem hans faktiske alder og hans korrigerede alder. Det vil sige, at hvis han er født 8 uger for tidligt, så vil det ofte være en god idé at korrigere med 4 uger :)

Hvis du ikke allerede har den, så vil jeg anbefale dig rigtig meget min bog "Helens bog om børn og mad". Vær opmærksom på at få fat i nyeste udgave (2017). I den finder du opskrifter, dagsplaner osv. og guides igennem skemaden fra de første smagsprøver og til han er igang med familiemaden (4-18 måneder). Derudover er der et fødevareregister, hvor du kan slå op, hvad han må få, hvornår og hvordan :)

Fortsat god appetit!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

De gode playlister – hvad kan god musik gøre for dit barn?

Hvorfor skal dit barn høre musik?
Sang og musik kan fungere som en kilde til sproglig- og motorisk læring, kreativitet og glæde hos dit barn. Der findes mange former for børnemusik deriblandt musik med fokus på bevægelse, leg og læring, men også sange som hjælper din lille til at slappe af ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. maj 2024 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Sveskemos - hvor meget?

Kære Helen Vores datter er 5 måneder gammel, og hun har ofte problemer med...

Læs hele brevet og Helens svar


2. maj 2024 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Hyppigere afføring efter start med skemad

Hej Helen Tak for din brevkasse og dine gode bøger! Min søn, som nu er...

Læs hele brevet og Helens svar


29. april 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Give MME uden at opvarme det?

Hej Helen Nu hvor det er blevet varmere og bedre vejr, så vil jeg gerne...

Læs hele brevet og Helens svar


24. april 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Min pige vil ikke spise

Hej Helen! Så er det blevet min tur til at skrive til dig:) Min pige, som...

Læs hele brevet og Helens svar


24. april 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Yoghurt produkter til baby

Kære Helen Vi er flere i mødregruppen, som er meget glade for de forskellige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Indeklima

Et godt indeklima er vigtigt for vores helbred og for blandt andet at mindske risikoen for husstøvmideallergi. Miljøstyrelsen har følgende 5 råd til bedre indeklimavaner:

1. Luk luften ind. Sørg for gennemtræk 2x5 minutter hver dag. Luften indenfor kan være mere forurenet end luften udenfor, og der skal gennemtræk til, for at luften bliver skiftet ud. Vinduer på klem giver ikke samme effekt.

2. Gør hyppigt rent. Fjern støv en gang om ugen f.eks. ved støvsugning og...

Læs mere i Babylex

Frysning af babymad

Du kan fryse grøntsagsmos, frugt- og bærmos ned i mindre portioner. Rens grøntsager og frugter grundigt, kog sammen med lidt vand i en tykbundet gryde, blend med kogevandet og frys ned.

Mosen bør kommes i små bægre, der er beregnet til frysning af babymad og som er fri for skadelige stoffer.

Når grøntsags- eller frugtmosen skal bruges, bør den optøs direkte i gryden. Derved bevares vitaminer og mineraler bedst.

Grøntsagsmos kan du med fordel fryse...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dine svar, der altid er en STOR hjælp.

Tak fordi du er der, det er dejligt at kunne skrive til dig!

Fra Karina, mor til dreng på 5 mdr.


Annonce